Flera blå bilder

Här är flera bilder tagna i går under den blå timmen, i Eskilstuna. Det är verkligen en kamp mot klockan om man ska ta flera bilder, då ljuset hela tiden ändrar sig och man måste kompensera med slutartiden. Jag ville köra mellan bländare 8 och 11 för att få skärpa i hela bilden. ISO 100 för att få så lite brus som möjligt. Då återstår bara tiden att att ställa in för att få rätt exponering. Nu valde jag dock att underexponera -1 stag för att få lite dovare färger på himlen. Men just under den timme då solen är på väg ner innan det blir kolsvart försvinner ljuset i rasande hastighet, och man måste kompensera med slutartiden efter nästan varje bild. Jag började på 3 sekunder och var nere på 20 sekunder efter en halvtimme innan ljuset försvann och blev för mörkt för min smak.

 

Eskilstuna Old Town
Eskilstuna Fors bridge and church

Eskilstuna Old Town Panorama

 

Pin It
Share on Facebook
Bookmark this on Delicious
Share on LinkedIn
Post on Twitter
Google Buzz (aka. Google Reader)
This entry was posted in Foto and tagged , , , .
 • NattMia

  Helt underbara bilder..

  //Mia

 • Anneli Esséus

  Fantastiska bilder Pierre, helt underbara färgskalor!

 • Katinka Billelindahl

  Tack för att du delar med dig, det uppskattas verkligen! Hmm 50 mm, undrar just om mitt 18-55 standardobjektiv skulle leverera lika skarpa bilder? Eller mitt fasta 35? Om du har en fullformatkamera så motsvarar väl mitt 35 mm ungefär ditt 50 mm?

 • Eric Wigardt

  Bra timing i så fall. Gillar den översta bilden mest. Snyggt med speglingen i vattnet.

 • Ja det stämmer att 35mm småformat motsvarar 50mm på fullformat. En bra brännvidd som inte förvränger motivet. Fasta objektiv tycker jag blir lite skarpare när det är just det jag är ute efter. Det som är lite utanför ”alla kan göra” är att Canon 5dmkII som jag fotar med är väldigt bra på både brus och färger i svagt ljus. Men trixet är att ställa en bländare som fångar skarpt och ställa tiden därefter. Ett stadigt stativ och en sista sak som många missar och dassar till bilderna.  När du fotar med lång slutartid och kliver bort från kameran måste du skydda baksidan där du annars har dit öga, så att det inte slippar in bakgrundsljus den vägen. Står det en gatulykta precis bakom blir det en dassig bild. Jag höll för min hand utan att röra kameran, men det följer ofta med ett skydd för detta som brukar sitta på exelremmen. 

 • Anonym

  Väldigt fin serie av blå bilder, Eskilstuna kommun borde köpa loss någon av dem och ha på sin hemsida 🙂

 • Ken

  Helt i min smak, utan photoshopfix hoppas jag.

 • Haha tack din militanta antiphotoshoppare 🙂 Ja utan Photoshop förutom den sista som är ett ihopsatt panorama av tre bilder i just Photoshop. Var tvungen då jag saknar ett rejält vidvinkelobjektiv.

 • Milla Nordén

  Hej jättefina bilder!! Tänkte fråga om man får låna dessa stadsbilder å ha som bakgrundsbild i fb?

 • Hej Milla! Kul att de gillas och att du vill använda dem. Tyvärr håller jag hårt i rättigheterna till bilderna över Eskilstuna då de sålts och fortfarande säljs till kommunen och företag i närheten. Tack för att du frågar i alla fall!

 • Milla Nordén

  Ok tack, men då vet jag 🙂